Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2007

Λίστα επικίνδυνων συντηρητικών (Ε-κωδικοί)

Κάθισα και συγκέντρωσα, μετά από πολύ ψάξιμο, τη λίστα των συντηρητικών-προσθετικών τροφίμων που μπαίνουν "για το καλό μας" στα φαγητά που τρώμε. Η λίστα (μετά από σχετική επεξεργασία) προέρχεται από το www.curezone.com, είναι στα Αγγλικά και περιέχει τις παρακάτω στήλες:
  • κωδικός συντηρητικού (με ή χωρίς πρόθεμα Ε-),
  • όνομα συντηρητικού,
  • κατηγορία στη οποία υπάγεται,
  • συνέπειες στην υγεία.
Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό), στα συσκευασμένα τρόφιμα τα συντηρητικά συνήθως δεν αναφέρονται με τον κωδικό τους αλλά με την ονομασία τους, οπότε ... τρέχα γύρευε. Στην Ελληνική Wikipedia υπάρχει η λίστα με την Ελληνική ονομασία των προσθετικών τροφίμων.

Βρείτε και κατεβάστε τη λίστα (σε μορφή pdf) από εδώ.

5 σχόλια:

  1. Γνωρίζετε οτι σε κάποια παγωτά της ΕΒΓΑ SCANDAL υπάρχουν οι επικίνδυνες χρωστικές
    Ταρτραζίνη (Ε 102)και
    Ινδικοτίνη (Ε 132)
    υπεύθυνες για καρκίνο άσθμα και αλλεργίες σε παιδιά?
    Προσέξτε τι δινέτε στα παιδιά σας και βέβαια στους εαυτούς σας για να δροσιστείτε το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να ήταν μόνο στο συγκεκριμένο παγωτό; Σε ένα σωρό καταναλωτικά είδη υπάρχουν επικίνδυνες χρωστικές και συντηρητικές ουσίες. Σκέψου ότι έχουμε μάθει την κόρη μας (που είναι 5,5 ετών) να διαβάζει στα συστατικά και αν βλέπει τα Ε να μας λέει μόνη της να μην τα αγοράσουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνοι, θα πρεπει να αποφευγουμε κατα το δυνατον προπαρασκευασμενα τροφιμα, σνακς κλπ. ΩΣΤΟΣΟ: Εχετε αναρωτηθει κατα ποσο αυτα που αναφερονται ειναι επιστημονικως εγκυρα (και διασταυρωμενα) ή οχι? Το ξερετε οτι τα περισσοτερα συντηρητικα (εστω και αν αναφερονται με την γνωστη κωδικη ονομασια Ε) ειναι ΦΥΣΙΚΑ ή προερχονται απο ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ? Τρανταχτο παραδειγμα για να συνειδητοποιησετε ποσο αδαεις (και κατα συνεπεια ευκολοπιστοι) ειμαστε σε τετοια θεματα και ποσο ευκολα καποιοι επισης αδαης (μη πω τιποτα χειροτερο..) μας πανικοβαλλουν:
    Το Ε330 αναφερεται ως καρκινογονο. Αν σας ελεγα οτι το Ε330 ονομαζεται Κιτρινο Οξυ? Αν ακομα σας ελεγα οτι το κιτρικο οξυ απανταται σε μεγαλες ποσοτητες σε ολα τα εσπεριδοειδη φρουτα, φραουλες, ακτινιδια? ειναι η γνωστη μας "οξινη γευση".. Αν αντι για κιτρικο οξυ λοιπον σας πω "Βιταμινη C", μηπως βοηθαει?? Η πλακα λοιπον ειναι οτι η μονη σχεση του κιτρικου οξεος με τον καρκινο, ειναι οτι ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.. Οσο ψαχνετε (και καλως ψαχνετε) τι τρωμε, αλλο τοσο να ψαχνετε και "αυτα που ακουσα" ή "εμενα ενας γνωστος μου, μου ειπε". Φιλικα, Γ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος
    Φϊλε ΓΤ συμφωνώ μαζί σου, άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλά από τα Ε είναι φυσικής προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τροφημα που έχουν μακράς διάρκειας ημ. Λυξεις επιβάλλεται να έχουν
    Ουσίες για την συντήρηση τους ((Ε)) . Άλλως πάμε για τροφικες δυλητιριασεις.Φυσικά ορισμένες ((Ε)) είναι επικυνδηνες για την υγεία.καλά είναι να της αποφεύγουμε περνώντας φρέσκα προϊόντα Γειάυτο . Σε κάθε περίπτωση μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.τέτοιων προϊόντων Μόνο από αναγγη. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή